مجازی سازی سرور یا Server Virtualization از فناوریهای جدید در شبکهها و دیتاسنترها محسوب میشود. با توجه به پیچیده بودن پیاده سازی قابلیتهای پیشرفته مجازی سازی و حساس بودن بستر مجازی سازی، به دلیل اجرا بودن سرویسهای مهمی مانند اکتیودایرکتوری، انواع دیتابیس، وبسرور، میلسرور و اتوماسیونهای اداری نیازمند استفاده از کارشناسان متخصص و مجرب بدیهی است.
مجازی سازی سرور چیست؟
مجازی سازی سرور یکی ازانواع مجازی سازی (Virtualization) در دیتاسنترهاست که امروزه اکثر دیتاسنترهای مدرن از این تکنولوژی در بستر شبکه خود استفاده میکنند. مزایای این تکنولوژی عبارت است از:
- پایین آمدن هزینهها
- راحتتر شدن مدیریت شبکه
- عملکرد بالاتر
- استفاده حداکثری از منابع
در این روش یک سرور فیزیکی به چندین سروریا ماشین مجازی با منابع مخصوص خود تقسیم میشود. یک لایه ای به نام Hypervisor مابین سرور فیزیکی و ماشین مجازی قرار میگیرد که وظیفهی آن تخصیص و مدیریت منابع پردازشی (cpu، رم، پهنای باند، فضای ذخیرهسازی و …) مربوط به هر ماشین مجازی است.
در شکل زیر دو سرور فیزیکی را مشاهده میکنید که روی هر کدام از آنها هایپروایزور ESXi شرکت VMWare نصبشده است. روی این لایهها چندین ماشین یا سرور مجازی نصبشده که هر کدام سیستمعامل دلخواه (ویندوز، مکینتاش، لینوکس) به همراه برنامهها و منابع پردازشی خاص خود را دارند.
انواع نرمافزارهای مجازی سازی
در دنیای مجازی سازی مدعیان زیادی اقدام به طراحی و تولید نرم افزار و راهکارهای مجازی سازی نموده اند که بدون شک محبوبترین آنها شرکت VMware میباشد. شرکت vmware در تولید و ارائه راهکارهای مربوط به مجازی سازی و کلود یا رایانش ابری همیشه پیشرو بوده است و محصولات آن در اکثر مراکز داده و شرکتها و سازمانها نصب و درحال استفاده است.
در ادامه به چند مورد از نرمافزارهای پیشرو در ارائه پلتفرمهای انواع مجازیسازی در ادامه اشاره میکنیم:
- مایکروسافت هایپروی (Microsoft Hyper-V)
- KVM محصول کمپانی ردهت (RedHat)
- XenServer محصول شرکت سیتریکس
- محصول مجازی سازی شرکت vmware بنام vSphere
منابع:
نویسنده: سید مجتبی اکرم زاده