اجایل، اسکرام و جلسات اسکرام

اجایل، اسکرام و جلسات اسکرام

شاید برای شما هم سؤال شده باشد که Scrum چیست؟ چرا باید در تیم خود از این چارچوب برای انجام کارها استفاده کنیم؟ اصلاً آیا واقعاً با پیاده سازی اسکرام، ما به طرز فکر Agile نزدیک تر خواهیم شد؟

اسکرام framework ای است که به تیم ها و افراد کمک می کند تا مشکلات پیچیده را به صورت خرد خرد و در فریم های زمانی کوتاه تر حل کنند. در واقع ما تلاش می کنیم یک مشکل بزرگ یا یک فیچر بزرگی که قصد پیاده سازی آن را داریم، به اجزاء کوچک تری بشکنیم تا بتوانیم کم کم، به هدف خود برسیم.

برای پیاده سازی این چارچوب و برای Agile بودن (سریع بودن، واکنش سریع به تغییرات نشان دادن، از اشتباهات قبلی درس گرفتن و تغییرات لازم را اعمال کردن و به صورت خلاصه منعطف بودن به مسائل و یادگیری از آنها)، از برنامه های مدیریت پروژه مختلفی مانند Trello، Jira، Hacknplan و حتی ورژن داخلی آن Taskulu استفاده می شود که در مقالات بعدی به آن می پردازیم.

اعضاء درگیر در اسکرام:

source: https://www.youtube.com/watch?v=502ILHjX9EE

۱- صاحب محصول یا Product Owner (PO)

۲- تیم توسعه دهنده و بخش فنی (Developers)

۳- سهامداران یا Stakeholders

۴- Scrum Master (معادل فارسی آن همان اسکرام مستر است)

به طور خلاصه، یک PO وجود دارد که نیازهای تیم را شناسایی می کند و تغییراتی که لازم است پیاده سازی شود را مشخص می کند و به صورت مداوم با Developers در ارتباط است تا بتواند در زمان مطلوب، خروجی مطلوبی داشته باشد و طبیعتاً در این حین لازم است انتظارات Stakeholders را برطرف کند. اسکرام مستر نیز تلاش می کند با پیاده سازی فرآیند و جلسات لازم که در چارچوب اسکرام تعریف شده است، به نیازها و خواسته های PO جامۀ عمل بپوشاند. پس Stakeholders به صورت مستقیم با PO در ارتباط هستند و خواسته های خود را به ایشان انتقال می دهند و از آن طرف PO با Developers در ارتباط هست و بر اساس زمان، بخشی از تسک هایی که باید در بازه زمانی مشخص انجام شود را به تیم فنی انتقال می دهد و Scrum Master نیز مسئول پیگیری برای انجام تسک ها است.

قبل از توضیح درباره جلساتی که در چارچوب اسکرام انجام می شود، لازم است توضیحی از Sprint ارائه شود. اسپرینت در واقع قلب اسکرام است و همه چیز حول محور همین Sprint تعریف می شود. اسپرینت به اصطلاح heartbeat of scrum هست که باعث تبدیل ایده ها به ارزش یا خروجی نهایی می شوند. زمان اسپرینت ثابت است (نهایتاً ۱ ماه یا ۴ هفته) و هدف اسپرینت این است که به یک خروجی قابل مشاهده برسیم تا آن را به Stakeholders و احیاناً Customers ارائه بدیم.

جلسات مهم در چارچوب اسکرام:

source: https://www.youtube.com/watch?v=502ILHjX9EE

۱- Sprint Planning

اولین جلسه در اسکرام، Sprint planning است که معمولاً با حضور PO، Scrum Master و Developers انجام می شود و به سه سؤال پاسخ داده می شود: چه کاری باید در این اسپرینت ۱ ماهه انجام شود؟ چرا باید این کار انجام شود؟ و چگونه باید این کار انجام شود؟

۲- Daily Scrum

جلسه ای است که با حضور Scrum Master و Developers انجام می شود. در این جلسه اعضاء باید توضیح دهند که چه کاری دیروز انجام دادند، به چه مشکلاتی برخوردند و چگونه آن را handle کردند و امروز (روز کاری) چه کاری انجام خواهند داد؟ اسکرام مستر نقش هدایت و تسهیل جلسه را به عهده دارد و معمولاً این جلسه کمتر از ۱۵ دقیقه و سر پا، در زمان و مکان ثابت، انجام می شود.

۳- Sprint Review

هدف این جلسه این اس که خروجی Sprint ای که اعضاء پیاده سازی کردند بررسی شود و به Stakeholders ارائه شود و اگر تغییراتی لازم است، اعمال شود. در واقع Sprint Review یکی مانده به آخرین جلسه در چارچوب اسکرام است و با انجام شدن جلسه یا ایونت بعدی، اسپرینت فعلی پایان می یابد.

۴- Sprint Retrospective

این جلسه که به اختصار Retro (رِترو) نیز نامیده می شود، جلسه ای است که پس از اتمام کار بین اعضاء تیم برگزار می شود (تمام اعضاء به جز Stakeholders) و هر کسی به سه سؤال پاسخ می دهد:
در طول این اسپرینت، چه موارد مثبتی وجود داشت؟
اعضاء با چه مشکلاتی مواجه شدند و چگونه با آن دست و پنجه نرم کردند؟
و چگونه این مشکلات حل شدند (یا حل نشدند)؟

در واقع این جلسه، آخرین جلسه اسکرام است و پس از آن، مجدداً Sprint جدیدی شروع می شود و به ترتیب و در بازه های زمانی متناسب، Sprint Planning، Sprint Review و Sprint Retro انجام می شود.

با انجام این کارها، به نظر می رسد که تیم های مختلف می توانند به سمت مدل ذهنی agile حرکت کنند و رفته رفته از تجارب قبلی خود یاد بگیرند و خود را بهتر و بهتر کنند.

برای مطالعه بیشتر نیز می توانید از این لینک نسخه پی دی اف انگلیسی را دانلود کنید.

 

نویسنده : سینا شهبازی

منابع:

https://www.scrum.org/resources/what-is-scrum

https://maktabkhooneh.org/mag/differences-between-scrum-with-agile/

https://startupbasic.ir/product-manager-vs-product-owner/

https://razhmand.ir/%D8%AF%D9%84%D8%A7%DB%8C%D9%84-%D8%A8%D8%B1%D8%AA%D8%B1%DB%8C-%D8%AC%DB%8C%D8%B1%D8%A7-%D9%86%D8%B3%D8%A8%D8%AA-%D8%A8%D9%87-%D8%AA%D8%B1%D9%84%D9%88-%D8%AD%D8%AA%DB%8C-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%A7/

https://fa.mldunbound.org/contrast/difference-between-trello-and-jira-1e6c54/

 

 

نوشتهٔ پیشین
جلوه های ویژه بصری یا VFX
نوشتهٔ بعدی
مزایا و اصول پشتیبانی شبکه های اجتماعی

پست های مرتبط

نتیجه‌ای پیدا نشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید